Τετάρτη 16 Μαΐου 2007

Σύγκριση ΗΠΑ-Κούβας = Διώξεις. Η περίπτωση του Μάικλ Μουρ

Από τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" 13/5/2007

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενοχλήθηκε από τη σύγκριση ΗΠΑ - Κούβας

Διώκεται ο κινηματογραφιστής Μ. Μουρ γιατί ταξίδεψε στην Κούβα και μίλησε για τη φροντίδα στον άνθρωπο, σε αντίθεση με την απανθρωπιά του συστήματος Υγείας των ΗΠΑ.


Στο στόχαστρο της αμερικανικής εξουσίας βρίσκεται για άλλη μια φορά ο διεθνούς φήμης καυστικός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ. Γιατί; Γιατί ταξίδεψε πρόσφατα στην Κούβα και μάλιστα πήρε μαζί του 11 διασώστες που συμμετείχαν στις έρευνες μετά το χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτέμβρη 2001 και έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους και μάλλον υπέστησαν περισσότερες κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων προσπαθώντας να τις... αντιμετωπίσουν στο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ. Οι άνθρωποι αυτοί που με τη διαμεσολάβηση του Μουρ μετέβησαν στην Κούβα για θεραπεία, αποτελούν ζωντανό υλικό του Μουρ στο νέο του, ντοκιμαντέρ «SISCO» που καυτηριάζει ακριβώς το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ.

Ετσι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει διατάξει έρευνα για τον Μουρ γιατί έχει παραβιάσει μία σειρά αμερικανικών νόμων αναφορικά με τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς που ισχύουν για τα ταξίδια στην Κούβα με βάση τον υπερσαραντάχρονο βάρβαρο αποκλεισμό. Η πιθανότητα ενός προστίμου πολλών χιλιάδων δολαρίων είναι κάτι περισσότερο από πιθανή. Αξίζει μνείας η περίπτωση της ομάδας Μπέιζμπολ, Νιου Γιορκ Γιάνκις, που πλήρωσαν το 2003 πρόστιμο ύψους 75.000 δολαρίων για το ταξίδι τους στην Κούβα σε παραβίαση του αμερικανικού αποκλεισμού! Το ύψος του προστίμου είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού γι' αυτό ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για την υπόθεση.

Στην περίπτωση του Μάικλ Μουρ, μάλλον τα πράγματα θα είναι πιο «σκληρά», γι' αυτό και ο ίδιος, όπως δηλώνει, μετά την επιστολή που έλαβε στις 2 Μάη, έσπευσε να αποστείλει ένα αντίγραφο της ταινίας σε «ασφαλές σημείο» στο εξωτερικό προκειμένου να το προστατέψει από την «κυβερνητική παρέμβαση».

Συνεπώς, τα πράγματα είναι σαφώς πιο «δύσκολα» για τον Μουρ, όχι φυσικά για το ύψος του πιθανού προστίμου που θα κληθεί να πληρώσει αλλά γιατί τόλμησε στο SISCO όχι μόνο να αποκαλύψει την τρομακτική και απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ αλλά να κάνει και τις συγκρίσεις με την Κούβα!

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι πριν το SISCO, σε μια εκπομπή του, ο Μουρ «ανατομούσε» το σύστημα Υγείας στις ΗΠΑ και προχωρούσε σε μια «εικονική κηδεία» έξω από μια οργάνωση Υγείας που είχε αρνηθεί σε ένα διαβητικό το δικαίωμα να κάνει μεταμόσχευση παγκρέατος. Το HMO - το αντίστοιχο του ΕΣΥ στις ΗΠΑ - αργότερα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στον Καναδά τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Μουρ έκανε μια πρώτη προβολή μέρους του υλικού που επρόκειτο να χρησιμοποιήσει για το «SISCO», ένα ντοκιμαντέρ για τους εφιάλτες που αντιμετωπίζουν ασθενείς στο αμερικανικό σύστημα Yγείας. Σε μια από τις σκηνές, εκπρόσωπος του συστήματος Yγείας αρνήθηκε να επιστρέψει σε μια γυναίκα τα χρήματα που είχε πληρώσει για τη μεταφορά της με νοσοκομειακό μετά από πλαγιομετωπικό τροχαίο, διότι δεν είχε «προεγκριθεί».

Η χρονική στιγμή που σημειώνεται η δίωξη σε βάρος του Μουρ θυμίζει όσα συνέβησαν πριν την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Fahrenheit 9/11» που κέρδισε το πρώτο βραβείο στις Κάννες το 2004. Τότε, η Walt Disney Co. είχε ουσιαστικά διατάξει την Miramax να μην επιτρέψει την προβολή της ταινίας λόγω του πολιτικού της περιεχομένου, με αποτέλεσμα τα αφεντικά της εταιρείας, Χάρβεϊ και Μπομπ Γουαϊνστάιν, να τη διαθέσουν μόνοι τους και να φύγουν από τη Μiramax για να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία, την Weinstein Co., η οποία και παρήγαγε το «SISCO».

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

[B]NZBsRus.com[/B]
Lose Sluggish Downloads Using NZB Downloads You Can Swiftly Find High Quality Movies, Console Games, MP3 Albums, Software and Download Them @ Electric Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]NZB Search[/B][/URL]